Review Epson XP-960 A3 fotoprinter

Jullie hebben er even op moeten wachten, maar vandaag dan eindelijk, zoals beloofd, mijn review van de Epson XP-960. Mijn nieuwe A3 fotoprinter!

Zoals jullie eerder al konden lezen, was het best een zoektocht om een goede printer te vinden. Ik wilde graag een printer die grote foto’s zou kunnen afdrukken, goede kwaliteit zou leveren en als het even kon ook zou kunnen scannen. En zo kwam ik uit bij de Epson XP-960! Een all-in-one printer. Hij kan scannen, kopiëren en printen.

Epson xp-960

Eerste indruk:
De printer is vrij groot. Ongeveer 48 cm breed en 35,5 cm diep.  Hij past dan ook maar nét op mijn bureau. Het voordeel is wel dat de printer drie papier lades heeft. Twee aan de voorkant en één aan de achterkant. De twee lades aan de voorkant zijn bedoeld voor papier tot maximaal A4 formaat. Omdat ik deze printer speciaal voor foto’s heb aangeschaft, gebruik ik één van deze lades standaard voor 10×15 fotopapier. De andere lade gebruik ik voor normaal A4 papier en soms voor A4 fotopapier.

IMG_8332

De lade aan de achterkant is speciaal voor A3 papier. Om het A3 papier toe te voegen, kun je een steuntje uitschuiven, waar je het papier tegenaan kunt zetten.

A3 lade

Review:
Ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben van de kwaliteit van de afdrukken. De foto’s worden scherp afgedrukt en de kleuren zijn erg mooi. Vaak is de foto wel net iets donkerder dan hoe je deze op je computerscherm ziet. De printer heeft een printresolutie van 5.760 x 1.440 dpi en kan randloos printen. Vooral dat laatste vind ik erg ideaal. De afdrukken van 10×15 cm (ik gebruik dit 10×15 fotopapier) zijn dus direct klaar voor gebruik. Je hoeft geen randjes meer te knippen, de foto is volledig gevuld.

IMG_8349

Voor A4 en A3 geldt hetzelfde, ook die formaten kunnen randloos worden geprint. Alhoewel ik dat eigenlijk nooit doe, omdat ik voor mijn huidige project life album maximaal 9×12 inch nodig heb. Dat betekent dat ik bij A3 formaat dus nog wel een randje moet wegknippen, maar dat vind ik niet zo erg. Ook de kwaliteit van de 9×12 inch foto’s vind ik super. Ik print momenteel op dit matte A3 fotopapier van Canon. Dat de foto’s mat zijn vind ik niet zo erg, omdat de hoesjes van mijn project life album de foto’s toch een glans geven.

IMG_8342

Wat vinden jullie van de afdruk kwaliteit? Best goed toch?! Ik ben er in ieder geval heel tevreden mee.

Omdat ik geen gebruik maak van de originele Epson inktcartridges, maar een goedkoper alternatief gebruik, is de inkt ook vrij goedkoop (ongeveer €16,- voor een set van alle kleuren). De goedkopere inkt heeft zo ver ik kan zien ook geen effect op de kwaliteit van de foto’s, die is nog steeds even hoog.

Samengevat nog even alle plus- en minpunten op een rij:

Pluspunten:

  • Randloos printen. Ideaal!
  • Goede printkwaliteit. Makes me happy!
  • Verschillende papierlades. Zo kan je in de ene lade A4 papier leggen en in de andere 10×15 fotopapier. Hierdoor hoef je niet steeds van papier te wisselen. Easy!
  • De mogelijkheid om op A3 formaat te printen. Bij gebruik van de goedkopere inkt bespaar je daarmee op de kosten van grote afdrukken bij de winkel. Een 9×12 inch foto kun je met gemak zelf afdrukken en dat is een stuk voordeliger dan in de winkel.  De prijs van normale 10×15 cm foto’s scheelt niet zoveel met de winkelprijzen.

Minpunten:

  • Alhoewel deze printer nog niet eens één van de grootste A3 printers is, neemt hij wel flink wat ruimte in beslag. Maar dat is is niet zo gek, aangezien de printer op A3 formaat kan afdrukken.
  • De papierlades zijn vrij klein, als je veel foto’s achter elkaar wilt afdrukken, moet je het papier regelmatig bijvullen.
  • De printer maakt vrij veel lawaai tijdens het printen. Ik heb hier zelf geen last van, maar mocht je het storend vinden, zit er wel een ‘stille modus’ op. Ik heb die modus nog nooit getest, maar ik neem aan dat hij daar stiller van wordt, haha!

Kortom: ik ben super tevreden en zou mijn printer echt niet meer kunnen missen. Ik vind het ideaal om mijn foto’s nu ter plekke af te kunnen drukken. Ik bestelde deze printer via bol.com, maar hij is ook via andere (web)winkels verkrijgbaar!

Liefs!

Geef een reactie